sâmbătă, 12 septembrie 2009

Aflat la jumătatea mandatului de secretar general al ONU, Ban ki-Moon este acuzat, chiar şi în ultima ediţie a Foreign Policy România, că nu a avut o

Fără îndoială, fostul ministru de externe sud-corean lucrează mult. Ajunge dimineaţa la biroul său de la etajul 38 dintr-un zgârie-nori elegant - cartierul general al ONU - şi pleacă târziu, iar majoritatea timpului este pe drum, susţine corespondenta BBC la ONU care l-a însoţit în multe ţări.
Unele ziare şi analişti îl numesc însă „Omul Invizibil”, argumentând că acţiunile şi luările sale de poziţie nu au avut un impact real pe scena internaţională.

„Diplomaţia liniştită”

„Sunt unele arii ale muncii mele care n-au fost bine prezentate. Câteodată trebuie să foloseşti o diplomaţie tăcută atunci când te întâlneşti cu lideri foarte dificili ai lumii. În ceea ce priveşte principiile universal acceptate precum drepturile omului, am fost foarte vocal”, se apără Ban-ki Moon.
În opinia sa această „diplomaţie smerită” nu trebuie interpretată ca o incapacitate de leadership. Mai mult, Ban aminteşte deplasarea sa în Myanmarul devastat de ciclonul Nargis, „unde ONU şi comunitatea internaţională au salvat cel puţin o jumătate de milion de vieţi omeneşti”.
Corespondenta BBC la Naţiunile Unite afirmă că secretarul general al NATO a cerut ferm israelienilor să oprească bombardarea facilităţilor ONU din Gaza, unde se refugiaseră mulţi oameni, şi reaminteşte că la apelul său liderii birmanezi au permis accesul echipelor umanitare internaţionale în zonele afectate de ciclon.

Importanţa funcţiei

Aparent o poziţie foarte importantă, funcţia de secretar general al ONU a avut un succes destul de mic de-a lungul vremii, se arată şi în ultima ediţie a Foreign Policy România.
Cu predecesori precum Boutros-Ghali, acuzat de aroganţă, ineficienţă şi împiedicat de SUA prin veto să candideze pentru un nou mandat şi Kofi Annan, afectat de scandalul de corupţie în care era implicat fiul său, „Ban Ki-Moon a fixat standardul pentru eşec”.
„Într-o perioadă în care există o nevoie urgentă de leadership global, în care schimbările climatice, terorismul internaţional, precum şi cea mai semnificativă criză financiară din ultimii 60 ani par să necesite un răspuns - orice fel de răspuns! - Ban preferă să alerge în jurul globului colectând titluri onorifice, rostind declaraţii deloc demne de a fi reţinute...
Nu sunt pentru el discursurile curajoase sau încercările de a mobiliza opinia publică în sprijinul a ceea ce ar putea fi o organizaţie care ajută la abordarea unor probleme precum proliferarea armelor nucleare sau reconstrucţia Afganistanului. Nu este pentru el susţinerea cu tărie a cauzei drepturilor omului sau chiar mobilizarea în sprijinul civililor hărţuiţi”, scrie Jacob Heilbrunn, senior editor la „National Interest” în eseul „Omul invizibil” din nr. 11 al FP România , aflată la toate standurile de presă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu